Nápady na rozšíření : phpRS Fórum
Napadlo vás zajímavé rozšíření? Myslíte si, že phpRS systému chybí nějaká důležitá funkce? Pokud ano, tak neváhejte a napište nám!
phpRS - redakční a informační systém
Redakční/informační systém
Zaslán uživatelem/kou: Lads (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2005-12-19, 23:33

Přeji krásný den,
jak řešíte, aby návštěvníci na webu našli co potřebují? pro co tam přišli?

tento můj příspěvek berte prosím spíš jako námět k zamyšlení, nebo jako žádost o nějaký zdroj informací či aspoň inspiraci...

phpRS (tak jak jsem jeho smysl pochopil - což je asi úplně špatně) je výtečný systém pro výdávání např. e-novin, zpravodaje apod. - tedy webů, kde článek (jako základní jednotka phpRS) ztrácí význam v závislosti na čase - cílem takovýchto webů je tedy informovat o novinkách, ale co když je web "vědomostní" - jsou tam tady takové informace, které se s časem moc nemění? příklad může být např. web [http://www.programujte.com] . Návštěvníku, který příde na web je tedy zcela jedno, kdy byl článek vydán - ale potřebuje prostě najít informaci, pro kterou přišel (v případě programujte.com se může jednat třeba o informaci, jak něco konkrétního naprogramovat).

A pokud se na webu sejde velká spousta článků v dané rubrice, stane se procházení nepřehledé. Poslední způsob jak uživatel může najít pro co přišel je právě vyhledávání, což by na větším webu mohlo vrátit velkou spoustu článků, které se zase musí procházet a pod.

takže znovu otázka: jak řešíte, aby návštěvníci na webu našli co potřebují? pro co tam přišli?

Re: Redakční/informační systém
Zaslán uživatelem/kou: pa3k (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2005-12-19, 23:43

Ja to riešim veľmi jednoducho, časovaním článkov - t.j. nastavením dátumu vydania a stiahnutia. Veľmi dobrá metóda je zobraziť len posledné aktuálne články a zaradiť ich cez "súvisiace články" do logicky usporiadaných skupín. Samozrejme veľmi pomôže v orientácii dobre zvolené členenie rubrík. Čím viac je obsah webu časovo nezávislý (tzv. vedomostný), tým viac je treba dobré a prehľadné členenie rubrík a prepracované skupiny súvias. článkov.

Naopak pri časovo štrukturovaných obsahoch zas nie je veľký problém zobrazovať články z rôznych rubrík zoskupené podľa rôznych časových úsekov... mesačne, týždenne a podobne...



Celkem upraveno 1×. Poslední úprava pa3k v 19.12.2005 23:52.

Re: Redakční/informační systém
Zaslán uživatelem/kou: jirka (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2005-12-21, 11:17

Souhlasím s pa3k, není to ani tak problém systému (i když určitě se ke každému směřování dají dodělat speciální vychytávky), jako spíše jeho využití a nastavení. - Tedy zvolený způsob navigace, maximální využití dostupných funkcí, vhodné nastavení šablon, integrace vhodných plug-inů, atd.

Vyhledávání je dobrá věc, ale není samospásné (byť by bylo maximálně kvalitní) a čím více je dat, tím je to těžší úkol, takže opět platí to, co bylo uvedeno výše.

Jiří Lukáš
webmaster www.supersvet.cz

Re: Redakční/informační systém
Zaslán uživatelem/kou: Lads (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2005-12-21, 16:06

děkuji za rekce!

já se právě snažím vybudovat jeden "vědomostní" web - a ikdyž ještě nebyl spuštěn v ostrém provozu už mám pocit, že hledání (rozumějte procházení) konkrétní informace je stále složitější - proto jsem tuto otázku položil.

jinak souhlasím s pa3k(em) - jako důležitý vidím právě správné a logické (!) zařazení do rubrik a podrubrik, ale v mém případě se právě postupem času vyprofilovaly rubriky, které již dále členít nejde (skupiny jsou v tomto případě také zbytečné, protože všechny články by měly být v jedné...) a obashují velkou spoustu článků

taky myslím, že hodně důležitý je vhodný název, protože ten člověka nejvíc upoutá...

Re: Redakční/informační systém
Zaslán uživatelem/kou: Epic Arborius (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2005-12-21, 21:04

No já se svým magazínem přešel na to, že na začátku měsíce vydáme chystané recenze a povídky formou PDF magazínu. Hned nato pak články redaktoři sami vkládají s nastavením datumu vydání, tak, aby se zaplnil celý měsíc a aktualizace byly pravidelné. Ideální je pak plugin Chystané články v Comm. Webu - to se pak zobrazí na webu a návštěvníci mají přehled, co by mělo kdy vyjít. Je to celkem rozumný způsob, ale zase jde o to, jaké zaměření web má.
Důležité je pak rozplánovat, co dát na hlavní stránku, jaký počet a jakých článků. To zatím nemám zcela dořešeno.
Mě pro web chybí ještě pár menších úprav, které by ale měly být v nové verzi, takže pro můj projekt je to ideální a jsem rád, že jsem vybral právě phpRS.


Epic Arborius
epic(at)mfantasy.org
[http://www.mfantasy.cz]
ICQ: 238-661-681

Re: Redakční/informační systém
Zaslán uživatelem/kou: Curo (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2005-12-23, 00:34

Me prijde PhpRS jako skvely system - temer ve vsech ohledech.
K tematu : ptal jste se, jak řeší lidé to, že návštěvníci najdou co potřebují. Trosku me zarazila samotna otazka.
Z nasich statistik jsem totiz presvecen, ze lide nechodi na web kouknout s postojem "Podivu se, co tady maji, tady jsem jeste nebyl" ale primo s linkem na dany clanek. Treba u nas nejvice lidi chodi primo z hledani na portalech nejcasteji google a seznam. A musim uznat, ze nas indexuji velmi dobre (v nekterych kategoriich mame i prvni 2 mista :)) Tedy : lide k nam nechodi diky domene, ci ze nekde nasli odkaz (prevazne tedy odtud nechodi) ale primo jako vysledek hledani link na dany clanek. Proto me zarazi, ze se tu resi problem casu . Jasne, ze web, ktery se zajima o novinky, tak clanek o tom, ze je novy Win98 asi nicmoc nikoho nezaujme (i kdyz bych si osobne milerad precetl :)) , ale taktez tyto clanky po uplnynuti urcite doby prejdou do archivu a pak zcela zmizi.(pokud je nutne).
Co tedy delat pro to, aby lide nasli co potrebuji?
- vyplnovat dobre klicova slova, udelat si upravu dle magazinu (klicova slova se pridavaji do mate keywords ci description
- priradeni nazvy clanku ci jine info do titulku
- spravne podane description ci keywords

Vyhledavani beru spise jako jakysi bonus - napriklad hledam, kde bylapouzita f-ce info(), tak ji vyhledam pomoci formulare.

Rubriky - od toho tu mame podrubriky. Osobne jsem na toto zpocatku hned kladl velky duraz a stale kladu, resp. se snazim klast. Vytvorim rubriku a primo pak tematicky ladene podrubriky - nemyslim, ze by pak doslo k zneprehledneni. My si vytvorili strom a dle toho jsme se ridili - doporucuji strom delat s vice lidmi - kazdy napad jiny.

Mozna jsem se malinko odchylil od podstaty dotazu, nicmene snazil jsem se dobadat k tomu, ze phpRS je dobry system a nevidim v nem v teto sfere problem.



Lituji, ale pouze registrovaní uživatelé mohou zasílat příspěvky do této sekce.
This forum powered by Phorum and designed by STaNBoSS.