phpRS layouty : phpRS Fórum
Sháníte nějaký vzhled webu? Nevíte kde upravit barvy?
phpRS - redakční a informační systém
Vývoj nového layoutu - problém
Zaslán uživatelem/kou: khubajsm (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2008-03-22, 10:20

Zdravím,
mám problém. Stáhl jsem si do PC css styl a tvořím z něho layout pro phpRS. Podle seznamu - [http://www.supersvet.cz/view.php?cisloclanku=2002041401] - jsem vkládal do CSS stylopisu potřebné funkce.

Měl jsem je skoro všechny, až na následující: .levyblok, .stredblok, .pravyblok, .mezera, .zahlavi a .zapati. .

.zahlavi a .zapati bych jste zvladl, ale nechápu význam 4 zbývajících funkcí .levyblok, .stredblok., .pravyblok, a .mezera.

Vysvětlil by mi někdo prosím význam těchto funkcí, popřípadě by mi zaslal již CSS kód, který bych tam jen vložil ? Se zarovnáním mi to nikdy nešlo, vždy mi to udělalo něco, co jsem nechtěl. Kdyby to šlo, co třeba zarovnání stejné jako FreeStyle2006 ?

Díky všem předem, a veselé velikonoce


Re: Vývoj nového layoutu - problém
Zaslán uživatelem/kou: pa3k (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2008-03-22, 18:12

Skúsim to trocha zjednodušene vysvetliť. phpRS generuje layout na dvoch úrovniach. Prvá úroveň je tzv. globálna šablóna ktorá obsahuje základnú štruktúru celého layoutu. Je to kostra webu v ktorej je definovaná základná nemenná HTML štruktúra a je to jednoduchý súbor *.sab. Editácia tohto súboru nedovoľuje vkladať php kód. Je to HTML šablóna, pracuješ s ňou ako s bežným HTML kódom. Umožňuje však vkladanie tzv. značiek, ktoré sú dynamicky generované. phpRS zoberie globálnu šablónu a nájde v nej značky <*nazov_znacky*>, ktoré doplní podľa obsahu. Toto sa deje v lengine.php a značiek môžeš definovať koľko len chceš. Obsah značky je samozrejme možné generovať php kódom. akto je možné do značky vkladať dynamický obsah, napríklad dátum a pod.

Druhá úroveň generovania layoutu sú stĺpce, bloky a články. Globálna šablóna obsahuje značky pre stĺpce, do týchto stĺpcov sa cez administračné rozhranie vkladajú bloky. Každý blok má svoju šablónu, ktorá definuje ako daný blok bude vyzerať. Blokov je 5 typov a ich štruktúra a vzhľad je definovaná v lengine.php. Blok resp. jeho obsah môže byť dynamicky generovaný php kódom (napríklad pluginom) alebo jeho obsah phpRS layout engine doplní podľa toho čo vložíš ako obsah bloku v administrácii. Posledná vec sú články. Tie sú tvorené špeciálnymi tzv. článkovými šablónami, ktoré môžu obsahovať php kód ale pre väčšinu bežných potrieb tam stačí len vypísať obsah niekoľkých premenných, takže žiadne zložité php tam mať nepotrebuješ.

Toto celé vygeneruje stránku v HTML. V html sú definované CSS triedy ktoré definujú vzhľad a sú popísané v *.CSS súboroch daného layoutu. Pre pochopenie fungovania phpRS ako takého je nutné poznať vzťah medzi HTML a CSS na dosť dobrej úrovni, tak aby si mohol tvoriť vlastný HTML kód naštýlovaný CSS kaskádovými štýlmi do potrebnej grafickej podoby.

Re: Vývoj nového layoutu - problém
Zaslán uživatelem/kou: pa3k (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2008-03-22, 18:14

Ešte doplním, že názvy tried ktoré spomínaš vôbec nemusíš použiť. Ak si napíšeš HTML štruktúru naformátovanú inými triedami jednoducho do CSS dáš len tie triedy ktoré použiješ v HTML.

Re: Vývoj nového layoutu - problém
Zaslán uživatelem/kou: khubajsm (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2008-03-22, 20:06

Zdravím
díky za vysvětlení, pochopil jsem. Ještě mám dotaz; Jaké vlastnosti by měly mít ty vlastnosti .levyblok ,.stredblok ,.pravyblok a .mezera?
Khubajsm

Re: Vývoj nového layoutu - problém
Zaslán uživatelem/kou: khubajsm (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2008-03-22, 20:24

Hmm... Asi zustanu u predelavani hotovych layoutu, tvorbě novych se budu zabyvat az budu umet a znat ostatni CSS vlastnosti a PHP požadavky PHPRS :-)
Khubajsm

Veselé velikonoce :-)

Re: Vývoj nového layoutu - problém
Zaslán uživatelem/kou: pa3k (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2008-03-23, 13:32

HTML/CSS je IMHO dobré sa učiť na statických weboch, v phpRS sú tieto princípy rovnaké, no na učenie základov HTML nevhodné. Skús sa mrknúť najprv sem: [http://www.jakpsatweb.cz/css/]
Ak budeš vedieť viac o HTML/CSS s pochopením pár základných princípov budeš vedieť spraviť akýkoľvek phpRS layout presne podľa svojich predstáv.

Re: Vývoj nového layoutu - problém
Zaslán uživatelem/kou: khubajsm (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2008-03-23, 16:38

to pa3k:

Ahoj,
tuto stránku používám a nyní čtu a studuji PHP .
Khubajsn



Lituji, ale pouze registrovaní uživatelé mohou zasílat příspěvky do této sekce.
This forum powered by Phorum and designed by STaNBoSS.