phpRS 2.8.x : phpRS Fórum
Toto fórum je určené výhradně k diskuzi o verzích phpRS v2.8.x.
phpRS - redakční a informační systém
Jít na stránku:  12Další
Aktuální stránka:1 z 2
Websupport
Zaslán uživatelem/kou: antek (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-02-24, 23:41

Došiel mi mail zo serveru Websupport, kde mám umiestnené svoje stránky. Tie bežia od roku 2008 a dnes už fakt neviem, ako som to celé na web nahadzoval. Web som si roky písal a teraz tŕpnem od strachu, či o všetko neprídem nejakým nedopečeným zásahom.
Systému PhpRS by som chcel ostať verný i naďalej a uvažujem o tom, že keď by som sa do toho pustil, oplatilo by sa ho i prehodiť na vyššiu verziu 2.8.2. Som už starší, mám zdravotné problémy a prácu s PC musím obmedzovať, takže dlhé hodiny tomu venovať už veľmi nemôžem. Čo konkrétne by som mal urobiť, aby tá mnohoročná práca nevyšla nazmar?

Ďakujem za akúkoľvek pomoc a prikladám info zo serveru.

Citace:
Vážený zákazník,

Vaša stránka pierog.org beží na PHP 4.4, ktoré od 1.5. už nebudeme podporovať z dôvodov zastaralosti, nestabilnosti a bezpečnosti.

Prosíme Vás, aby ste si upravili stránku na podporovanú verziu PHP 5.6 a zabezpečili tak jej správnu funkčnosť aj naďalej, prípadne aby ste sa obrátili na svojho správcu, alebo tvorcu webovej stránky.

Po úprave stránky, zmeňte PHP verziu Vášho hostingu cez administračné rozhranie. V prípade potreby sme pre Vás pripravili návod na adrese: [https://www.websupport.sk/support/117853-Zmena-PHP-verzie]. Bez predchádzajúce úpravy kódu stránky programátorom, však zrejme znefunkčníte stránku.

Od 1.5. budú všetky weby bežiace na PHP 4.4 prepnuté na verziu 5.6, čo ich bez predošlej úpravy žiaľ znefunkční.

---
S pozdravom
WebSupport Team
+421 (0)2 20 60 80 80

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pa3k (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-02-25, 12:52

Nemusíš nič nastavovať, 1.5. sa to prepne a pôjde ti to na novšej verzii php.

Ide o to, že v konfigurácii hostingu máš nastavenú php verziu 4.4. Ak chceš už teraz otestovať web na inej verzii php, kľudne to prepni na novšiu a skontroluj web. Websupport má tú výhodu, že pre ľubovoľný adresár webu môžeš nastaviť verziu php od 4.4 po 7.

Mne prišilo toto upozornenie na doménu, kde mám statickú HTML stránku, bez php. Posielajú to všetkým, ktorí majú v administrácii nastavenú verziu php 4.4 bez ohľadu na to, či používajú php a samozrejme to znefunkčnenie je len teoretické - ide o upozornnie z dôvodu, že ak má niekto nastavenú verziu php na 4.4, tak predpokladajú, že na to má vlastník webu dôvod kvôli kompatibilite. No niekto (ako ty) to má nastavené z historických dôvodov, pretože kedysi dávno to tak nastavil a časom jednoducho nič neriešil a neprepínal hosting na novšie verzie php.

Takže žiadne strachy, phpRS ti pobeží aj na novších verziách. Kľudne to prepni na 5 alebo 6 a ak by si mal nejaký problém, napíš, určite vyriešime.



Celkem upraveno 1×. Poslední úprava pa3k v 25.02.2016 12:56.

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: antek (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-02-25, 21:58

Ďakujem za pomoc a podporu.
Prepol som PHP na verziu 7.0 a vypísalo mi toto:
Citace:
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_connect() in /nfsmnt/hosting1_1/b/d/bdaa7ecb-da6e-4b4a-9dbf-57fd0e79ff5f/pierog.org/web/db/phprs_sql_to_mysql.php:77 Stack trace: #0 /nfsmnt/hosting1_1/b/d/bdaa7ecb-da6e-4b4a-9dbf-57fd0e79ff5f/pierog.org/web/config.php(94): phprs_sql_dbcon() #1 /nfsmnt/hosting1_1/b/d/bdaa7ecb-da6e-4b4a-9dbf-57fd0e79ff5f/pierog.org/web/index.php(15): include_once('/nfsmnt/hosting...') #2 {main} thrown in /nfsmnt/hosting1_1/b/d/bdaa7ecb-da6e-4b4a-9dbf-57fd0e79ff5f/pierog.org/web/db/phprs_sql_to_mysql.php on line 77

Prepol som na PHP 5.6 a web funguje zázračne ďalej. Aj tak by ma však zaujímalo, čo nefunguje pod PHP 7.0.

Ešte raz: preveľká vďaka.

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pertinax (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-03-01, 23:25

Mne tiež prišiel ten e-mail od websupportu.

Nikde v administrácii som však nenašiel tabuľku kde je server setting kde sa dá prepnúť.

Ale ako čítam, malo by to ísť aj po 1.5.2016

[http://www.zeleznicne.info]

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: Lonanek (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-03-13, 21:16

antek napsal/a:
-------------------------------------------------------
> Prepol som na PHP 5.6 a web funguje zázračne
> ďalej. Aj tak by ma však zaujímalo, čo
> nefunguje pod PHP 7.0.

Verze 5.6. ještě podporuje mysql, verze 7.0. již pouze mysqli.

Řešením může být použití mysqli rozšíření, v config.php nastavit $dbtyp = 'mysqli'; za předpokladu, že všichni autoři používaných pluginů používají pro dotazy do databáze funkce phprs_sql_...



* Klub kuželkářů Zálabák, Hankova 62, 503 03 Smiřice (Endora) * X X * Stránky ČZS ZO Třešňovka2 * X X * Cvičný phpRS web (WZ) * X X * Testovací phpRS web (WZ) *
* cvičná verze phpRS v 2.8.2 * X X * testovací web CMS *




Celkem upraveno 1×. Poslední úprava Lonanek v 13.03.2016 22:30.

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pertinax (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-04-15, 21:15

Ahojte, ako zistím, resp. akú verziu php používa phpRS?

V poslednom čase mi to začalo pri editovaní a ukladaní článkov na web hlásiť chybu 502 bad gateway. Websupport píše, že to môže byť z dôvodu používania staršej verzie PHP.

Toto píše na svojej stránke websupport:
- - -
V prípade tejto chyby došlo zrejme ku chybe v rámci našej infraštruktúry a situáciu už riešia administrátori. Tento problem sa najčastejšie objavuje v prípade že stránka používa staršiu verziu PHP pre svoj beh. Odporúčame Vám používať čo najnovšie PHP verzie ktoré sú pre Vás dostupné vo webadmine. Novšie verzie sú výrazne rýchlejšie a stabilnejšie.

Výskyt podobných chybových kódov neustále monitorujeme a pri ich zvýšenom počte sa situácii ihneď venujeme. Z technického hľadiska ide o problém v komunikácii medzi loadbalancerom a webserverom na pozadí - po vyriešení bude Vaša webstránka opäť pracovať správne.

V niektorých situáciach však chyba nastáva priamo v redakčnom systéme webu, keď je ako vyrovnávacia pamäť použitá Xcache. Môže teda pomôcť ak Xcache pre svoj web vypnete, konkrétne pridaním týchto riadkov do súboru .htaccess:

php_flag xcache.cacher Off
php_flag xcache.size 0
php_flag xcache.stat Off
php_value opcache.enable 0
- - -
Taktiež sa tam píše o tom, že môže pomôcť vypnutie Xcache pre web. Má niekto podobné problémy?

Doplnené. Tak som v administrácii na websupporte zmenil nastavenie php na php 5.6.5 a nastal problém s kódovaním, všetky písmená s diakritikou sa zobrazovali zle, tu je ukážka: [img] [http://www.zeleznicne.info/textpicture/prechod_na_php565.jpg] [/img]

Doplnené. Prepol som späť na pôvodné nastavenie a problém prestal, ale neviem ako sa to bude správať od 1. mája.

[http://www.zeleznicne.info]



Celkem upraveno 3×. Poslední úprava pertinax v 15.04.2016 21:38.

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pa3k (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-04-15, 21:30

502 chybu som mal tiež pri niektorých scriptoch, verzia php v tom pokiaľ si spomínam nehrala roľu. phpRS mi ide OK na všetkých verziách php okrem 7. Ak zapneš chybové hlášky, niekde píše varningy pre deprecated ereg(), resp. mysql_escape_string() a podobné zastaralé funkcie, ktoré ale ešte fungujú, no v 7 už nebudú. phpRS nevyužíva xcache, všetko sú to mega jednoduché až primitívne scripty, ktoré nepotrebujú žiadne špeciálne podmienky pre beh - rozbeháš to na všetkom. Tu skôr ide o chybu na hostingu, žiaľ tie časy keď o Websupport-e som ani nevedel, lebo všetko fungovalo a všetko bolo mega stabilné, bez výpadkov, sú preč. Teraz sa sem tam stretávam s rôznymi anomáliami, napríklad s neštandardnou detekciou SSL v .htaccess a následné zacyklenia, občasné padanie scriptu ktorý beží dlhši ako hodinu (502), prípadne nemožnosť čítania dát z webu (napr. cURL) - všetko ale vyriešili na supporte k plnej spokojnosti, takže OK. No nie je to ten bezproblémový hosting ako kedysi na starej infraštruktúre, kedy nebolo treba nič takéto riešiť :-(

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pertinax (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-04-16, 17:51

Bude možné vyriešiť ten problém s kódovaním, lebo keď som v administrácii na websupporte zmenil nastavenie php na php 5.6.5 a nastal problém a písmená s diakritikou sa zobrazovali zle, tu je ukážka: [img] [http://www.zeleznicne.info/textpicture/prechod_na_php565.jpg] [/img]

Neviem prečo, ale kedysi som sa pri inštalácii rozhodol pre verziu s kódovaním windows-1250, tak mám nastavené aj v config.sys.



[http://www.zeleznicne.info]

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: Lonanek (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-04-16, 18:30

Pravděpodobně budete muset poslat navíc hlavičku s kódováním před vlastním výpisem stránek.
Dnes se v drtivé většině případů používá UTF-8.


* Klub kuželkářů Zálabák, Hankova 62, 503 03 Smiřice (Endora) * X X * Stránky ČZS ZO Třešňovka2 * X X * Cvičný phpRS web (WZ) * X X * Testovací phpRS web (WZ) *
* cvičná verze phpRS v 2.8.2 * X X * testovací web CMS *

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pertinax (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-04-16, 22:11

Lonanek napsal/a:
-------------------------------------------------------
> Pravděpodobně budete muset poslat navíc
> hlavičku s kódováním před vlastním výpisem
> stránek.
> Dnes se v drtivé většině případů používá
> UTF-8.
>
> * Klub kuželkářů Zálabák, Hankova 62, 503 03
> Smiřice (Endora) * X X * Stránky ČZS ZO
> Třešňovka2 * X X * Cvičný phpRS web (WZ) * X
> X * Testovací phpRS web (WZ) ** cvičná verze
> phpRS v 2.8.2 * X X * testovací web CMS *


Ďakujem za radu, ale nie som jasnovidec, aby som videl, čo bude o rok alebo päť rokov. Neviem vlastne prečo bol systém phpRS 2.8.1 v troch verziách pre tri rôzne kódovanie.

Zdá sa mi však, že asi bude lepšie vzdať sa redakčného systému phpRS, pretože je, zdá sa, bez perspektívy, a lepšie bude buď začať budovať niečo nové, kde nebudem musieť každý rok riešiť nejaký problém, alebo sa na to úplne vykašlem.

[http://www.zeleznicne.info]

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: Lonanek (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-04-16, 22:44


Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pa3k (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-04-16, 22:57

Alebo rovno na 2.8.2. Neriskoval by som s tou starou dva osem jednotkou. Prípadne na iný systém, no nejaké problémy sú všade, ani tie najväčšie systémy sa nevyhnú chybám problémom a zraniteľnostiam.

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pertinax (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-04-16, 23:13

Z toho všetkého mi vychádza ako najlepšie riešenie, to všetko zrušiť.

[http://www.zeleznicne.info]

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pa3k (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-04-16, 23:24

pertinax napsal/a:
-------------------------------------------------------
> Z toho všetkého mi vychádza ako najlepšie
> riešenie, to všetko zrušiť.

Tak z časového hľadiska určite :) otázka je osobný vzťah k projektu a jeho hodnota.
Myslím, že na 2.8.2 by web zas nejaký ten rok, dva spoľahlivo vydržal bez ďalšej údržby. Každopádne 2.8.1 odporúčam čím skôr zaplátať, sú tam závažné diery. Ak chceš nové funkcie a rýchly vývoj noviniek, poohliadni sa po iných systémoch. Export 1407 článkov inde by nemusel byť veľký problém.



Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pertinax (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-05-19, 16:23

Náš web budujeme už vyše osem rokov, z tohto hľadiska sú nejaké dva roky perspektívy phpRS nezaujímavé a nemá asi ani zmysel prejsť na verziu 2.8.2. Záplaty na 2.8.1 niektoré, čo tu boli uverejnené som urobil, možno boli ďalšie, to prekontrolujem.
Ako najlepšie riešenie sa mi javí zmena redakčného systému a budovanie nového webu odznovu s iným redakčným systémom, pričom starý web bude bežať naďalej, kým ho bude možné udržať pri živote. Priebežne by som zo starého webu niektoré zaujímavé články "exportoval" na web nový.
Dôležité je, že sa mi podarilo za pomoci jedného študenta problém so zobrazovaním vyriešiť a web ide bez problémov aj po prechode na vyššiu verziu php. Aj keď sa v administrácii pri ukladaní nových článkov objavuje niekedy chyba bad 502.

[http://www.zeleznicne.info]

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pa3k (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2016-05-19, 19:07

Tie dva roky som nemal na mysli celkovú perspektívu, ale nutnosť drobných úprav, niektorých funkcií, ktoré s novými verziami php prestanú byť podporované, no nič veľké. Iné systémy budú mať určite opravy závažných chýb minimálne niekoľkokrát ročne, takže údržbe, rizikám hackov a problémom sa nevyhneš nikde. 502 nesúvisí s phpRS.

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pertinax (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2017-10-23, 14:17

Ahojte,

skúšal niekto inštalovať SSL certifikát?

Websupport, ako poskytovateľ hostingu ponúka bezplatne Let's Encrypt, tak som to skúsil nainštalovať.

Po inštalácii v administrácii som upravil v config.sys "$baseadr="http://...." na "$baseadr="https://...."
a do šablóny fs_base.php vložil script na presmerovanie podľa návodu WS:

<script>
document.addEventListener('DOMContentLoaded', function(){
if (window.location.protocol != "https:") {
window.location = 'https://' + window.location.hostname + window.location.pathname + window.location.hash;
}
}, false);
</script>

Certifikát funguje, ale robí mi to problémy s niektorými funkciami, napr.: nezobrazujú sa mi v administrácii náhľady článkov a tiež je problém s rubrikami článkov, ktoré sú robené cez súbor search.php. Funguje to asi tak, že ono to normálne načíta aj náhľad článku aj vyhľadávanie ide, ale len na krátky okamih, potom to presmeruje na adresu [url]https://[/url]... a pri náhľadoch vypíše chybu - chýbajúce číslo článku a pri search.php načíta prázdny výpis.

Vie niekto poradiť, čo treba v ktorom súbore ešte upraviť, aby to fungovalo korektne. Kontroloval som viac súborov, ale zatiaľ som na nič neprišiel.
Ak nezistím v čom je problém, tak to vrátim späť a zruším SSL certifikát, ale zatiaľ pre ukážku ide web aj s certifikátom.

Vďaka za každú radu.

[http://www.zeleznicne.info]

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pa3k (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2017-10-23, 14:37

Úplne v pohode používam Let's Encrypt už od začiatkov - je to fajn, ale spravil som to inak.
Presmerovanie riešim cez .htaccess

RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{ENV:HTTPS} !^.*on
RewriteRule ^(.*) [url]https://[/url]%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,QSA,L,NE]


Podstatné je skontrolovať obsah (články, šablóny) a hromadne nahradiť [http://example.com] na [https://example.com] prípadne na ://example.com

Celé je to o tom, že stránka na https nesmie obsahovať žiadne prvky na http - napríklad obrázky, rámy a podobne. Ono totiž každý takýto prvok generuje samostatný HTTP request.

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pertinax (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2017-10-23, 17:45

Ahoj, ďakujem za rýchlu odpoveď.

Som to urobil aj ja cez súbor .htacces čo je tiež jedna z možností, v tom poslednom riadku som ale, musel dať preč [url] a [/url] a už fungujú aj rubriky, aj náhľady.
Priebežne prekontrolujem a opravím všetky súbory...

Ešte raz vďaka za radu.

[http://www.zeleznicne.info]

Re: Websupport
Zaslán uživatelem/kou: pa3k (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2017-10-23, 23:11

Hm, tie url v hranatych zatvorkach tam automaticky doplna forum

Jít na stránku:  12Další
Aktuální stránka:1 z 2


Lituji, ale pouze registrovaní uživatelé mohou zasílat příspěvky do této sekce.
This forum powered by Phorum and designed by STaNBoSS.